Davorin Dolinšek

DAVORIN DOLINŠEK je pridobil visoko izobrazbo na ljubljanski Akademiji za glasbo, na budimpeštanski Akademiji za glasbo Franza Liszta in na Visoki šoli za glasbo in odrske umetnosti v Portu pod mentorstvom Milice Šnajder, Vladimirja Mlinariča, Laszla Baranyaya in Madalene Soveral. V času študija se je dodatno izobraževal pri številnih priznanih profesorjih, med katerimi so bili: Aci Bertoncelj, Rita Kinka, Pawel Skrzypek, Jirzy Sulikowsky, Czeslaw Stanczyk, Jacqueline Bourges-Maunoury, Aleksandar Madžar, Pavel Gililov, Arbo Valdma, Claudio Martinez Mehner ter Henri Sigfridsson. V času študija je bil štipendist Fundacije akademskega slikarja Karla Pečka ter Ministrstva za kulturo.

Kot solist in komorni glasbenik je nastopal v številnih evropskih državah. Leta 2012 je snemal za Euroclassical. Trenutno deluje v Triu Wolf z violinistko Linneo Hurttia in violistom Ivanom Podyachevim.

Kot profesor klavirja in korepetitor je deloval v naslednjih glasbenih ustanovah: Glasbena šola Huga Wolfa Slovenj Gradec, Glasbena šola Vič-Rudnik Ljubljana, Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava Ljubljana, Glasbena šola Velenje, Glasbena šola EMAG (Portugalska), Akademija za glasbo Paços de Brandão (Portugalska), Univerza v Aveiru (Portugalska).

Od leta 2013–2015 je bil zaposlen kot profesor klavirja na Državnem konservatoriju za glasbo v Portu (Portugalska), v okviru katerega je junija 2015 organiziral Prvi 24-urni klavirski maraton na Portugalskem – odmeven projekt, ki je združil 140 najboljših študentov in učencev iz vseh državnih glasbenih šol in univerz.

Od septembra 2015 je zaposlen kot profesor klavirja in korepetitor na Glasbeni šoli Celje in Prvi gimnaziji v Celju. Od leta 2017 je član projektnega tima GŠ Celje, v okviru katerega sodeluje pri pripravi in izvedbi projektov mednarodne izmenjave ERASMUS+.

Svojo koncertno in pedagoško dejavnost dopolnjuje s skladateljevanjem in raziskovalnim delom. Njegov opus obsega dela za solo klavir, klavir štiriročno, samospeve, skladbe za različne komorne zasedbe ter godalni orkester. V pianistični reviji VirKLA je izšlo že več njegovih strokovnih člankov in prevodov, kot tudi glasbena pravljica Ožbi in kumulonimbus.

Od leta 2016 je član Izvršnega odbora Društva slovenskih klavirskih pedagogov – EPTA in odgovorni urednik pianistične revije VirKLA.

TOP