Miha Haas

MIHA HAAS je pianist, koncertni glasbenik, profesor klavirja in komorne igre, raziskovalec različnih področij glasbe ter zagovornik sodobnih metod pri razumevanju izvajalske in pedagoške prakse. Kot solist ali član ansamblov je nastopil v državah po Evropi, med drugim v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Belgiji, Srbiji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Švedskem, Norveškem, Nizozemskem, v Bosni in Hercegovini ter v ZDA. Je prejemnik nagrad na različnih tekmovanjih v disciplinah klavir solo ter klavirski duo. S pianistom Tadejem Horvatom sta osvojila 2. nagrado na tekmovanju Concours Grieg 2009.

Kot solist se je z različnimi orkestri predstavil z deli Mozarta, Beethovna, Chopina, Griega, Gershwina ter nekaterimi sodobnimi slovenskimi skladatelji. Redno nastopa v zasedbah za sodobno glasbo, predvsem z društvom Neofonia, nastopil je tudi na festivalu Slowind 2019.

Leta 2010 sta z violončelistom Nikolajem Sajkom izdala zgoščeno z deli Griega, Martinuja, Savina in Puciharja, še istega leta pa s klarinetistom Tadejem Kenigom album z deli Alojza Ajdiča. Kot član različnih zasedb se pojavlja tudi na mnogih drugih studijskih posnetkih ali zgoščenkah, med drugim na kompilaciji avtorskih del skladateljice Nine Šenk. Nekateri mednarodni in domači festivali, na katerih je nastopil v zadnjih letih, so: Blackheath Chamber Music Festival London, Festival Internazionale di Musica Portogruaro, Beethovnov festival v Šleziji na Poljskem, festival Imago Sloveniae, cikel komorne glasbe Carpe Artem, Vesperae Musicae idr.

Miha Haas je aktivno vpleten v raziskave na področju akustike klavirja, klavirja v komornih zasedbah z godali ter na področju historične izvajalske prakse. Kot predavatelj se je udeležil mednarodnih konferenc EPTA v Reykjaviku 2016, na Malti 2018, na Dunaju 2019 ter v Bonnu 2020. Poleg tega je predaval na konferenci Piano Forum na Rodosu 2017, kot gostujoči profesor pa je deloval na Umetniški univerzi v Gradcu, na Glasbeni Akademiji v Zagrebu, na Akademiji Franza Listza v Budimpešti, na Indiana University of Pennsylvania v ZDA in drugod. Njegovi strokovni članki so izšli v domačih in tujih revijah, omenimo angleški Piano Journal, kjer je objavil znanstveni članek z naslovom Tone Colours on the Piano: Acoustic Predisposition or Contextual Illusion?

V letošnjem letu sta z violončelistom Galom Faganelom na konferenci MTNA (Music Teachers Nationalk Association of USA) predstavila rezultate akustične raziskave postavitve dua violončela in klavirja v prostoru, ki je prva raziskava na svetu, ki se s tovrstnim vprašanjem ukvarja na znanstveni način.

Haas je od leta 2014 član Izvršnega odbora Društva klavirskih pedagogov Slovenije – EPTA ter član uredništva strokovne pianistične revija VirKLA. V letih 2018 in 2019 je bil tudi vodja projekta konference Klavirski dnevi, v zadnjem letu pa je prevzel vlogo podpredsednika društva.

Trenutno je izredni profesor za področje komorne igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer

poučuje klavirsko literaturo, klavirski duo ter komorno igro. Poleg tega s študenti sodeluje kot mentor pri magistrskih nalogah s področja izvajalske prakse. Z velikim navdušenjem poučuje tudi mlade pianiste vseh starosti na poletni šoli ArSensei.

Miha Haas se je rodil v Ljubljani 1983 v glasbeni družini. Klavir se je pričel učiti pri šestih letih pri Tanji Zrimšek, nadaljeval je pri očetu Hinku na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana (danes KGBL). Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič-Srebotnjak, magistriral pa na Konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju. Za svoje magistrske koncerte je prejel odlikovanje Great Distinction.

V času izobraževanja je prejel Škerjančevo nagrado SGBŠ Ljubljana, Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Udeležil se je tudi mnogih mojstrskih tečajev pri mednarodno prepoznavnih profesorjih kot so I. Lasko, J. Siirala, P. Paleczny, J. M. Huizing, M. Voskresensky idr.

TOP